fbpx Wydział Biotechnologii na Pikniku na Zdrowie | Uniwersytet Gdański - University of Gdańsk

Jesteś tutaj

Wydział Biotechnologii na Pikniku na Zdrowie

Wydział Biotechnologii na Pikniku na Zdrowie

Zespół prof. Michała Obuchowskiego, z Zakładu Bakteriologii Molekularnej Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed zaprezentuje swoje prace podczas tradycyjnego Pikniku na Zdrowie, który zaplanowano na 14 czerwca na terenie parku przy ul. Marii Skłodowskiej – Curie, nieopodal rektoratu GUMedu. Serdecznie zapraszamy.

Na „stoisku” naukowcy z zespołu prof. Michała Obuchowskiego opowiedzą o postępie swoich prac nad opracowaniem jadalnej szczepionki przeciwko Helicobacter pylori.

To bakteria, która atakuje człowieka i inne ssaki osiedlając się w warstwie śluzowej żołądka. U znacznego odsetka zakażonych infekcja jest bezobjawowa. Obecność tej bakterii w żołądku zwiększa ryzyko rozwoju zapalenia żołądka oraz wrzodów trawiennych. Uważa się że  H. pylori jest odpowiedzialna za 80% przypadków zapalenia żołądka (które może prowadzić do raka żołądka) oraz 90% przypadków choroby wrzodowej dwunastnicy. Za dowiedzenie roli H. pylori w rozwoju chorób żołądka Barry Marshall i Robin Warren otrzymali w 2005 nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny.

Zakażenie H. pylori następuje drogą pokarmową, najczęściej we wczesnym dzieciństwie.  Przyjmuje się, że w Polsce zakażonych jest nawet 84% osób dorosłych i 32% dzieci i młodzieży. Leczenie polega na podawaniu antybiotyków jednak terapia jest skomplikowana, ma wiele skutków ubocznych a po kilku miesiącach dochodzi do kolejnej infekcji. 

Nie ma też na razie dostępnej szczepionki. Ta, którą opracowuje zespół prof. Michała Obuchowskiego wykorzystywałaby inną  bakterię – Bacillus subtilis, której budowa jest doskonale znana biologom molekularnym, jest łatwa w produkcji, przechowaniu oraz bezpieczna przy stosowaniu u ludzi (niekiedy przetrwalniki B. subtilis są stosowane jako probiotyki). Przetrwalniki bakterii niosłyby taką „informację” dla ludzkiego układu odpornościowego, dzięki której organizm narażony na Helicobacter pylori potrafiłby z nią sobie poradzić. Nie wytworzono jeszcze ostatecznej formy szczepionki, jednak jeśli będą to oczyszczone przetrwalniki to będzie miała ona formę jasno-brązowego proszku (kawa z mlekiem) który będzie należało zawiesić w wodzie lub dodać do posiłku. Co w porównaniu z tradycyjnymi szczepieniami stanowi milowy krok naprzód.

Prace, które prowadzi zespół prof. Michała Obuchowskiego realizowane są w  Międzyuczelnianym Wydziale ł Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (MWB UG i GUMed) wspierane są m.in. w ramach projektu  MOBI4 Health. Projekt, trwający w sumie 42 miesiące, finansowany jest z w ramach 7. Programu Ramowego UE, jego budżet to ponad 5,2 mln euro. Dzięki Wsparcie w ramach MOBI4Health przyczynia się do powstania nowych technologii i produktów biotechnologicznych  służących życiu i zdrowiu człowieka oraz środowisku.

Piknik na Zdrowie, zaplanowany na 14 czerwca otwarty będzie w godz. 11.00 – 16.00 na „stoisku” MWB UG – i GUMed będzie można m.in. zbadać się na obecność H. pylori, dowiedzieć się o szczegółach prac badawczych, najmłodsi zaś będą mogli wziąć udział w konkursach plastycznych z atrakcyjnymi nagrodami, nie zabraknie również zdrowych przekąsek a także czegoś słodkiego na poprawienie humoru. Serdecznie zapraszamy!

Treść ostatnio zmodyfikowana przez: Sebastian Zaborowski
Treść wprowadzona przez: Krzysztof Klinkosz
Ostatnia modyfikacja: 
środa, 2 lipca 2014 roku, 9:13