Centrum Aktywności Studenckiej i Doktoranckiej zaprasza na wydarzenie, podczas którego odbędzie się dyskusja o prawach zwierząt. Po części oficjalnej dla gości przygotowano warsztaty wegańskie.
Pierwszy dzień wiosny na Uniwersytecie Gdańskim to wyjątkowa okazja do tego, by rozmawiać o prawach zwierząt nie-ludzkich. Wydarzenie zostało podzielone na dwie części.
Na Wydziale Nauk Społecznych odbędą się prelekcje osób zaangażowanych w obronę praw zwierząt:
- 11:30 - 12:30 Dariusz Gzyra - Czy istnieje przemoc, której jeszcze nie zadano zwierzętom?
Przemoc jest zjawiskiem, które wymyka się prostym definicjom. Występuje w wielu formach. Niektóre są eksponowane i piętnowane, inne ukryte i odtwarzane - również bezwiednie - w ramach normy społecznej. Wbrew powierzchownym skojarzeniom, nie musi się łączyć jedynie z destrukcją, zniszczeniem i krzywdą. W trakcie wykładu przeanalizujemy status zwierząt pozaludzkich we współczesnym świecie oraz związane z nim praktyki i przekonania, skutkujące wieloma rodzajami przemocy. Podstawą rozważań będzie długa lista różnych form przemocy, opisanych w literaturze przedmiotu: począwszy od przemocy fizycznej i psychicznej, poprzez strukturalną i symboliczną, po wizualną, powolną, obiektywną i wiele innych, rzadziej przywoływanych. Spróbujemy dostrzec to, co wymyka się uwadze, dokonać przychylniejszej zwierzętom interpretacji pojęć i zrozumieć, że wszyscy definiujemy przemoc, a sam sposób definiowania również może być przemocowy.
- 13:15 - 14:45 Karolina Kuszlewicz - Już nie rzeczy, jeszcze nie podmioty. Te trzecie - zwierzęta pozaludzkie w prawie.
Po części akademickiej zapraszamy na warsztaty wegańskie do Klubokawiarni Index (ul. Polanki 66), które rozpoczną się o godzinie 17:00. Będzie to okazja do zgłębienia wiedzy na temat wegańskiego stylu życia, poznania nowych przepisów oraz wymiany doświadczeń z innymi uczestnikami. Warsztaty poprowadzi Marlena Wronka, cukierniczka specjalizująca się w deserach roślinnych. W zawodzie pracuje od 2019 roku, z czego ostatnie dwa lata poświęciła cukiernictwu wegańskiemu, opracowując metodą prób i błędów wiele autorskich przepisów. Jej marzeniem i celem jest rozpowszechnianie wiedzy oraz świadomości wśród amatorów słodkości, że wegańskie słodycze mogą być tak samo atrakcyjne, jak ich tradycyjne odpowiedniki, a wykonanie ich nie jest wcale trudne.
Dariusz Gzyra - filozof, publicysta, działacz społeczny. Po wydaniu książki Dziękuję za świńskie oczy. Jak krzywdzimy zwierzęta (Wydawnictwo Krytyki Politycznej 2018) zgłoszony do nagrody Paszporty POLITYKI. Prowadzi zajęcia na wydziale Artes Liberales Uniwersytetu Warszawskiego na kierunku antropozoologia. Współtworzy kadrę dydaktyczną interdyscyplinarnych studiów podyplomowych „Prawa zwierząt” na Uniwersytecie SWPS. Członek Polskiego Towarzystwa Etycznego oraz Laboratorium Animal Studies - Trzecia Kultura przy Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Śląskiego. Autor kilkudziesięciu artykułów naukowych. Redaktor działu „Etyka praw zwierząt” czasopisma „Zoophilologica. Polish Journal of Animal Studies”. Twórca podcastu „Ważne nieważne”. Członek Rady Eksperckiej Green REV Institute. Zajmuje się relacjami człowieka i innych zwierząt w świetle współczesnych koncepcji etycznych i politycznych, połączeniami pomiędzy etyką a estetyką, a także studiami nad weganizmem.
Więcej informacji o wydarzeniu na stronie Centrum Aktywności Studenckiej i Doktoranckiej.