FarU od kuchni: Twój pomysł na zrównoważony posiłek - konkurs!

Spożywanie posiłków towarzyszy nam na każdym etapie naszego życia, w każdym miejscu, w którym się znajdujemy, również na uczelni. Chcesz jeść zdrowo, różnorodnie i mądrze? Masz pomysł na posiłek, którym chcesz się podzielić z innymi?

Centrum Zrównoważonego Rozwoju we współpracy ze Uczelniami Fahrenheita organizuje konkurs „FarU od kuchni: Twój pomysł na zrównoważony posiłek” adresowany do studentów, doktorantów i pracowników Uniwersytetu Gdańskiego, Politechniki Gdańskiej oraz Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zgłoś swój przepis na zrównoważony posiłek! Razem możemy kształtować nawyki żywieniowe w naszym otoczeniu.

Wyślij zgłoszenie - indywidualnie bądź w grupie. Na zgłoszenia czekamy do 14 kwietnia.

Wypełnij formularz zgłoszeniowy.

 

ETAPY KONKURSU

I.  Przyjmowanie zgłoszeń poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego online w terminie do 14 kwietnia 2023 r.

Zgłoszenie powinno zawierać:

  • imię i nazwisko autora lub autorów
  • nazwę Uczelni
  • określenie grupy: student/doktorant/pracownik
  • nazwę wydziału/jednostki organizacyjnej
  • tytuł przepisu (nazwa dania)
  • skład potrawy wraz z proporcjami do przygotowania dla 2 osób
  • sposób przygotowania od podstaw (krok po kroku)
  • kaloryczność jednej porcji potrawy
  • rodzaj obróbki cieplnej (jeśli jest)
  • listę odpadów, które powstaną po przygotowaniu dania
  • uzasadnienie wyboru dania pod względem zgodności z zasadami zrównoważonej kuchni

II.  Kapituła konkursowa dokonuje wyboru maksymalnie 10 zgłoszeń. Autorzy finałowych zgłoszeń zostaną poproszeni o przesłanie dodatkowych materiałów - zdjęcia i/lub filmy prezentujące dania.

III.  Materiały, które przejdą weryfikację pod kątem formalno-technicznym zostaną zaprezentowane na stronie faru.edu.pl, gdzie w dniach 17-24 maja odbędzie się głosowanie online.

IV. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 28 maja 2023 roku podczas Pikniku Nauki Fahrenheita.

Wybrane przepisy zostaną zarekomendowane do wprowadzenia przez podmioty świadczące usługi żywieniowe na kampusach trzech Uczelni.

Czekamy na Twój przepis. Powodzenia!

Szczegółowe wytyczne przeczytasz w regulaminie konkursu.

Regulamin.

FarU od kuchni
Szymon Gronowski/Centrum Zrównoważonego Rozwoju UG