Nutritech (I konkurs) – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu

Uwaga! Komunikat archiwalny. Jego treść może być już nieaktualna.

Celem głównym programu jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030 poprzez wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, uwzględniając zasady zrównoważonego rozwoju.

Cele szczegółowe programu to:

- Wdrożenie opracowanych rozwiązań (produktów prozdrowotnych, planów żywieniowych, procesów, technologii i usług towarzyszących) zmniejszających ryzyko występowania  przewlekłych chorób niezakaźnych (m.in. chorób dietozależnych).

- Wdrożenie opracowanych rozwiązań (dieta spersonalizowana, produkty prozdrowotne, narzędzie wspomagające, usługi) skierowanych do osób dotkniętych  przewlekłymi chorobami niezakaźnymi.

- Wdrożenie poprzez rozwiązania technologiczne zasad zrównoważonego rozwoju w procesy produkcji i dystrybucji żywności prozdrowotnej.

Całkowity budżet konkursu to 100 mln zł.

Minimalna wartość kosztów kwalifikowalnych projektu wynosi 1 mln zł.

Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych projektu wynosi 10 mln zł.

Rozpoczęcie naboru wniosków: 6 lipca 2022 r.

Zakończenie naboru wniosków: 30 września 2022 r., godz. 16:00

Więcej informacji o konkursie Nutritech 

Data publikacji
2022-07-07
Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: czwartek, 7 Lipiec, 2022 - 10:15; osoba wprowadzająca: Marta Kontowska Ostatnia zmiana: czwartek, 7 Lipiec, 2022 - 10:15; osoba wprowadzająca: Marta Kontowska