Celem głównym programu jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030 poprzez wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, uwzględniając zasady zrównoważonego rozwoju.
Cele szczegółowe programu to:
- Wdrożenie opracowanych rozwiązań (produktów prozdrowotnych, planów żywieniowych, procesów, technologii i usług towarzyszących) zmniejszających ryzyko występowania przewlekłych chorób niezakaźnych (m.in. chorób dietozależnych).
- Wdrożenie opracowanych rozwiązań (dieta spersonalizowana, produkty prozdrowotne, narzędzie wspomagające, usługi) skierowanych do osób dotkniętych przewlekłymi chorobami niezakaźnymi.
- Wdrożenie poprzez rozwiązania technologiczne zasad zrównoważonego rozwoju w procesy produkcji i dystrybucji żywności prozdrowotnej.
Całkowity budżet konkursu to 100 mln zł.
Minimalna wartość kosztów kwalifikowalnych projektu wynosi 1 mln zł.
Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych projektu wynosi 10 mln zł.
Rozpoczęcie naboru wniosków: 6 lipca 2022 r.
Zakończenie naboru wniosków: 30 września 2022 r., godz. 16:00