Fermentum Mobile to firma, która łączy doświadczenie zdobyte podczas pracy naukowej z pasją do biotechnologii. Wśród założycieli spółki są m.in. pracownicy naukowi i doktoranci Zakładu Ochrony i Biotechnologii Roślin Katedry Biotechnologii Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed. To pierwsza w Polsce firma zajmująca się badaniami i produkcją płynnych drożdży piwowarskich. Spółka dysponuje nowoczesnym zapleczem laboratoryjnym pozwalającym zachować najwyższe standardy produkcji. Fermentum Mobile posiada własny bank kultur drożdży piwowarskich obejmujących obecnie 16 szczepów pozyskanych z renomowanych ośrodków badawczych m.in. z Niemiec, Belgii, Wielkiej Brytanii.
Każdy domowy piwowar znajdzie w ofercie spółki coś dla siebie Irlandzkie ciemności, Belgijskie pagórki, Gwoździe i banany czy Bawarska dolina – to tylko niektóre nazwy szczepów drożdży, a każdy z nich reprezentuje niepowtarzalny styl i smak wytworzonego później napoju. Z oferty firmy korzystają nie tylko miłośnicy domowych wyrobów, ale także coraz liczniejsze browary rzemieślnicze. Już dziś na półkach sklepów z dobrymi piwami można spotkać trunki fermentowane drożdżami Fermentum Mobile. Plany rozwojowe przewidują wprowadzenie do oferty dodatkowych usług analitycznych dla małych i średnich browarów, które nie dysponują własnym zapleczem laboratoryjnym.
Więcej informacji: www.fermentum-mobile.pl